Djurfiber – ull

Onsdag kl 04.14 så ringde väckarklockan. Dax att trycka igång kaffekokaren och packa det sista och bege sig mot Lund C för att ta tåget mot Sthlm, Sthlm – Gävle och sen vidare med buss till Västerberga Folkhögskola.

Ett av huvudteman för denna träff var MATERIALLÄRA och då inriktning NATURFIBER – DJURFIBER – ULL. Vi har fått lära oss allt ifrån att en ”tuss” ull heter stapel. I en stapel finns det en topp och rot (där klippsnittet är). Från denna stapel kan man få ut bottenhår från roten som är korta fiber och att det är bottenullen som värmer pga att den får in mer luft mellan de korta fibrerna. Täckullen som kommer från toppen vilket ger långa fiber, glans och leder bort vatten.

I Sverige har vi haft får som husdjur i ca 4000-5000 år men det finns länder som har haft får som husdjur för kött, ull och skin i ca 10 000år

De olika arternas ull har olika mycket fjäll på själva ”hårstråna”/fibrerna och fjällen gör så fibrerna hakar i varandra och då kan filtas och göras tätare. Det är även fjällen som gör om ullen upplevs stickigt eller mjukt beroende på hur fjällen ser ut. Super wash behandlat garn är garn som har blivit behandlat för att ta bort fjället, kemiskt eller med en plastyta.

Fåren klipps 1-2ggr per år. Det är höstullen som räknas som den fina ullen. Om det står ”baby”, lammull osv så menas det att det är djurets första klippning, då all deras bebisull klipps bort.

Vi har svenska lantraser och även ”allmogefår”. Ett allmogefår är fårraser som är anpassade efter geografiska klimat, tex Gästrikefår, Dalapäls får.

Lite exempel på får raser som man tar ull ifrån är tex Gutefår, Rya får, Gotlandsfärjan, Finulls får, Leicester, Dalapäls får, Gestrike får och Marinofår. Marinofår är ingen enhetlig fårras utan det är en rasgrupp.

Marinofår kommer från början från Norra Afrika och kom till Europa ihop med potatisen på 1700-1800 talet. Det som är lite speciellt med Marino får är att de bl.a. bara får en lammunge åt gången.

Övriga djur som ger ull är tex angoraGET som ger mohairull, angorakanin, kaschmirget, alpacka, lama, vikunja, kamel, jak och possum. Vikunja finns i Peru och ger det dyraste textila ullen.

Innan vi gick vidare till det andra huvudtemat uppläggningar/avmaskningar ihop med resårstickning så redovisade vi en av våra hemuppgifter. Oerhört kul att se vad alla vandra hade gjort och tänkt.

När vi avslutade onsdagen vid kl.19 så var jag ganska mör i huvudet, så det var väldigt skönt att gå och krypa upp i en soffa och nöjessticka ihop med många av de andra kurserna.

Torsdagen började jag med en lugn promenad och på lektionerna fortsatte vi med med uppläggningarna/avmaskningar och resår. Hemmauppgifterna kommer bestå av ribbstickning av alla möjliga slag och även lyfta maskor. Det ska bli väldigt kul att sticka de olika varianterna och se vad jag tycker om de olika varianterna.

Nu så är jag sittandes på tåget hem från Sthlm. Ska försöka sticka lite på en provlappar eller två .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s