Från bebis i magen till bebis i famnen

20121119-152424.jpg

Vår lilla sessa Majken har äntligen kommit! Det blev 15dagar över tiden.

Det började i lördags kväll, då jag började fundera på om jag hade börjat få läckande fostervatten. Jag ringde Lunds förlossning för att förhöra mig om saken. Samtalet slutade med att vi fick åka in på kontroll.

Allt såg bra ut. Majken var långt nere redan, fostervatten fanns där och hjärtljuden lät bra. Vilket nu i efterhand jag inte e lika säker på. För vid varje liten sammandragning jag hade så försvann Majkens hjärtljuden. Men tolkade det som normalt eller att hon ändrade ställning i magen.

Läkare gjorde undersökning på mig, jag var bara öppen 1cm men hon såg att jag redan hade haft lite värkar men den undersökningen satte igång värkarna rejält.
Vi åkte hem ifrån förlossningen och redan i på bilresan hem så började jag känna av molande smärta i ryggen.
Kl 02.00 så hade jag värkar var 3:dje minut som varade 30-45s. Jag ringde in till förlossningen i Lund igen. Hon rekommenderade varmt bad mm. Hon hade ingen plats där som det var just då, utan jag skulle höra av mig igen.

Jag tog ett långt varmt bad men när klockan var ca 04.00 så stod jag inte ut med smärtan längre. Ringde igen till förlossningen i Lund men då deklarerade de att i bästa fall hade tid kl 7.30 och det var inte ens säkert. Men de ringde gärna till Ystad eller Malmö om jag ville.
Jag fick ett litet bryt när jag lagt på! ”jag har flyttat ifrån Malmö till Lund och tänkt föda här!”

Men när nästa värk kom så tog jag beslutet att om vi startade denna resa i Malmö så kan vi avsluta den i Malmö.
Så jag ringde tillbaka till förlossningen i Lund och bad de kontakta Malmö. ( fast jag såg mig själv kravera av värkarna i bilen till Malmö)

Jag ringde min pappa så han hämtade upp oss ca 05.20 och vi kom in direkt på förlossningen 05.55. Jag hade då 1,5min mellan värkarna och de va 35s -1min långa.

Vi träffade en underbart fin barnmorska. De kopplade ”puckarna” på min mage. Jag fick en värk, hon blev med en gång lite uppmärksam. Hon gick ut en snabb sväng och efter ytterligare en värk så sa hon till undersköterskan att så och bevaka monitorn.
Efter bara 5min så säger hon att vi måste vara uppmärksamma, för barnets hjärtfrekvens sjunker vid varje värk och samtidigt så indikerar inte monitorn alla mina värkar.
De gör en snabb undersökning plus sätter en elektrod i Majkens huvud. Den registrerar samma som monitorn. Hjärtfrekvensen blir drastiskt mindre vid varje värk.
Läkare kommer och när vi inte ens varit där i 20min så är ett akut kejsarsnitt bestämt.

Jag får ta av smycken, hoppa över till en ny säng. Ta av mig kläder och sätter på mig nya, en massa sker som jag inte registrerar riktigt.

”fan, min värsta mardröm besannas” tänker jag. Men är lugn i det hela. Personalen är konkreta men dock känner man av att de stressar lite. Narkosläkaren och sköterskan presenterar sig och sen följer den en MASSA personer som säger sitt namn men jag registrerar inte.
Freddan är med mig hela tiden och stöttar. Sköterskorna stöttar honom i vad han får genom gå.

Narkos sköterskan är otroligt go, hon vägleder mig och stödjer mig igenom värkar och stick i ryggen. De skulle lägga en bedövning som skulle förlama mig från bröstet och neråt.
Men efter 7stick som inte nådde rätt och de som hade koll på monitorn på Majkes hjärta viskar lite lågt ”det börjar bli riktigt akut nu” så tar de beslut att jag blir snabb sövd.

Det sista jag hör mig säga är: ” du söver mig ordentligt nu va?! Så jag inte ser sovande ut och sen känner allt?!”

Nä, jag kände inget. När jag vaknar upp så hör jag att allt gick bra men ber om att de tar vägen inom Fredrik och vår Majken innan de kör upp mig på uppvaket. Jag hör hur de dividerar men beslutar om att de kör omvägen. Jag kommer dit får Majken till mig, barnmorskan lägger henne vid mitt bröst och hon börjar amma på en gång. Får en puss av Freddan och sen bär det av mot uppvaket.

Jag är hög som ett hus, får extra smärtstillande när jag ska åka i kulvertarna till BB.

20121120-112842.jpg

Så här ser jag ut efter någon liten timme efter kejsarsnittet. Hög, glad och äntligen får jag mysa med min dotter.

Alla i här på MAS som vi träffat har varit underbara! Vi har träffat narkosläkaren, överläkaren och den barnmorska som tog emot oss och satte igång hela rullningen. Precis när vi kommer till op så är det skiftbyte så de var nyfikna på hur det hade gått.

Nu kämpar vi med amning och jag trappar ner på smärtstillande. Ang kejsarsnitts smärtor så kan det bli en annan gång.

Ta hand om er!

Annonser

6 thoughts on “Från bebis i magen till bebis i famnen

  1. Jag har fött två barn med akut kejsarsnitt. Det andra mindre akut än det första eftersom jag sa ifrån på skarpen när jag exakt kände igen alla mönster andra gången och de hann då sätta lokalbedövning och låta mig vara vaken. Första gången fanns inte den tiden och jag blev sövd. På uppvaket (som den tiden på dygnet var IVA visste de inte hur det gått med barnet när jag vaknade! Skandal! Men det hade gått bra även om han varit litemedtagen och fått ligga en stund i kuvös medan jag sov.

    Detta var i Karlskrona.

    Skönt att det gick bra för er också! Mina två är 7 och snart 9. Du kommer inte att tro det – för allt är så stort, fantastiskt och ansträngande i början: men sen går det blixtesnabbt. Ta vara på tiden. Njut av ögonblicken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s